Oroligheterna i Afghanistan påverkar oss alla

Det som händer i Afghanistan just nu är både oroväckande och mycket ledsamt. Talibanerna tar över allt större del av landytan och makten. Inom kort väntas Kabul, Afghanistans huvudstad, vara belägrad och övertagen av icke demokratiskt valda talibaner.

Många är människorna som är oroliga och det med all rätt. Trots mer än 20 år av utländsk militär i Afghanistan, förmår landets försvarsmakt inte att med egna medel hålla emot och försvara demokratin. Det är ett misslyckande inte bara för Afganska regeringen och dess folk, det är ett misslyckande för väst och de alla länder vars utlandsstyrkor varit på plats och varit där för att säkra ett framtida Afghanistan i demokrati och fred.

Sverige och de flesta andra länder evakuerar nu sina medborgare och stänger sina ambassader. Inom kort väntas Kabul och regeringsmakten övertagits av talibanerna. Vad händer sen? Vilken påverkan kommer det att få på oss i Europa och i övriga världen? Hur kommer det afghanska folket att leva sin framtid?

Det är en oroande utveckling vi bevittnar passivt.