Dags att deklarera – inte fuskar du?

Idag öppnar skattedeklarationen! Vilken dag. Är du en sån som lånar ut en slant till staten och får tillbaka på skatten eller låter du skattetabellen råda och kvarskatten komma som en överraskning?

För de flesta är det skönt att ofta sätta av 100-400 kronor i månaden i extra skatt, som dras av direkt från lönespecifikationen innan utbetalning. Ett litet dolt sparande, som förhoppningsvis ska göra att vi slipper obehaglig kvarskatt när våren kommer.

Jag är av den andra typen som låter skattetabellen råda och hoppas på det bästa. Det sparande jag kan göra under året, sätter jag gärna av på ett sparkonto, i fonder eller andra värdepapper som kan ge avkastning. Principen är att jag inte vill låna ut pengarna utan ränta till staten. Istället vägleds av skattetabellen och hoppas att det ska fungera. Ibland blir det ändå kvarskatt, framför allt när jag sparar i investeringssparkonto ISK. Orsaken är att det inte dras någon löpande skatt på ett sånt konto. Det är schablonskatt. Banken rapporterar en så kallad schablonintäkt till Skatteverket en gång per år och på det får man skatta när deklarationen väl kommer. En kvarskatt helt enkelt, eftersom inget löpande har dragits från kontot under året.

Skatten på ISK är oerhört låg i jämförelse med skatt på kapitalinkomst som kommer från vinster i till exempel ett aktie- och fondkonto. Skillnaden mellan en schablonbeskattning á 0,375% på ISK (hela innehavet, oaktat plus eller minus), kontra 30% av vinsten på ett aktie- och fondkonto är stor om man har en avkastning på åtminstone 2-7% per år. Det ska såklart understrykas att så som i dagarna, om man gör en förlust i ett ISK, är skatten ändå densamma. Hade värdepappren funnits på ett aktie- och fondkonto, hade man kunnat sälja dessa och gjort ett förlustavdrag i nästa års deklaration. Det fungerar inte med ISK. Skatten där är fortfarande 0,375% av hela värdet (inkomståret 2020).

Vi är fler än 8,1 miljoner som ska deklarera i Sverige i år. Drygt hälften av dessa kan få eventuell skatteåterbäring redan i början av april, om de inte har några förändringar att göra, har fått sin deklaration till digital brevlåda och deklarerar digitalt senast den
31 mars. För oss övriga är deadline den 4 maj.

De vanligaste felen vi gör i våra deklarationer är tydligen reseavdrag (som verkar omåttligt populärt) och redovisning av bostadsförsäljning. Staten menar att de går miste om mer än fem miljarder kronor per år på bara de två felen. Jag har använt båda avdragen och tycker att de inte borde vara så himla svåra att förstå. Särskilt inte om man använder den vägledning Skatteverket erbjuder på sin webb.

Min uppfattning är att det mer är medvetet fusk inom dessa områden, framför allt reseavdraget. Dessutom att det verkar mer eller mindre socialt accepterat. Många är helt öppna med att de tar i från tårna när de uppskattar antalet resor och kilometer, många gånger verkar det helt sakna förankring i verkligheten. Det irriterar mig fruktansvärt.

När jag gjort mina avdrag har jag räknat väldigt noggrant och dessutom dragit av ett antal resdagar extra, bara för att inte göra fel eller kräva mer än jag har rätt till. Kvitton på alla mina tankningar finns sparade i mappar märkta med respektive år. Utifall att.

Jag tycker att det är bedrövligt när människor medvetet fuskar till sig avdrag och bidrag som de inte alls har rätt till. Det drabbar framför allt dom som verkligen behöver dessa stöd mest. Håller du inte med?

Tidigt idag var jag in på Skatteverkets webb och gjorde klart med min deklaration. Eftersom jag låter skattetabellen spela sin roll, hade jag lite skatt att betala in, men icke ska jag sörja över det. Skatten går till bra saker och jag är stolt över ett samhälle där vi gemensamt bidrar efter förmåga.