Alla bär eget ansvar för sina investeringar

På alla sidor där det skrivs om aktier, fonder och andra värdepapper står det uteslutande alltid att värdet kan båda öka och minska, det finns ingen garanti för att du kommer få tillbaka hela det insatta beloppet. Statement = Du har eget ansvar för dina investeringar.

Under mycket lång tid, med avbräck några månader i slutet av 2018, har börsen – aktiemarknaden – rört sig konstant uppåt. Många, många, många människor därute har fått upp ögonen för denna enorma möjlighet att tjäna pengar. Framför allt att låta pengarna tjäna sina egna pengar. Att bygga, som många skriver, sin egen pengamaskin.

Det låter helt fantastiskt, eller hur?

Nu har börsen varit väldigt turbulent senaste månaderna, till följd av Coronavirusets utbredning. Vi har haft den enskilt största nedgången på en börsdag, sedan 1987. Vi har aldrig tidigare skådat en sådan här snabb nedgång på börsen.

Men å andra sidan, börsen går upp och ner. Det vet vi alla som gett oss in på den. Det står dessutom på varenda sida när man googlar om investeringar och sparande. Det står definitivt övertydligt på bankernas hemsida, där man köper och säljer aktier och fonder. Alla bär eget ansvar för sina investeringar.

De som stått bredvid och sett börsen stiga, men äntligen bestämt sig för att komma igång och googlat sig till det, har inte sällan kommit in på någon blogg för inspiration. Att se andra verkliga exempel, inspirerar oss mycket mer än vad bankerna lyfter fram med statistik. Det har för många varit lärorikt, kul och gottigt. Pengarna har ökat och man har skrattat av lycka. Man har varit tacksam till bloggarna som bidragit med så mycket tid, kunskap och dialog. Som har peppat igång långsiktigt sparande.

Nu har börsen varit turbulent. Människor får panik, framför allt de som inte har förstått börspsykologi, risktagande och långsiktighet. Framför allt de som så gärna velat tjäna så himla mycket pengar så fort det bara är möjligt och därför kanske till och med belånat och överbelånat sina värdepapper, i syfte att snabbare nå de där miljonerna. De får just nu en hävstång nedåt. Pengarna minskar ännu snabbare, än för de som inte har sina aktier och fonder belånade.

Vem tror ni tar ansvaret för att det händer?
”Självklart är det inte MITT fel. Jag har ju lyssnat på vad andra sagt och skrivit.”

En känd ekonomibloggare är ”Kronan till miljonen”, som inspirerat många till att komma igång i sitt sparande och fått fler att förstå möjligheterna att faktiskt nå en miljon i sparande om man bara är ihärdig. Jag tycker inte alltid som han, framför allt har jag inte lika hög risknivå som han, men jag läser och gläds ändå. Jag gläds därför att han hjälper andra till bättre liv genom att inspirera till sparande.

När människor som googlat om en bättre ekonomi hamnat på hans blogg, kommit igång med sparandet och nu ser sina pengar gå upp och ner i värde som en jojo på orolig börsmarknad när Coronaviruset sprider sig i hela världen – då får han skit?

Jag tycker att det är en märklig företeelse hos människor. När vi blir oroliga och vi tycker att det går åt fel håll, då är det alltid någon annans fel. Aldrig mitt eget.

Skärp till er och ta eget ansvar. Många bloggare skriver vad de gör, hur de tänker och vad statistiken visar oss. Men det innebär inte att du fråntas ditt eget ansvar för analys och beslut.

Tack till alla bloggare som orkar att inspirera så många till nya bättre ekonomiska liv. Ta inte skit för att människor inte förstår att de är myndighetsförklarade och skyldiga att fatta sina egna beslut som ingen annan kan hållas ansvariga för.