Coronaviruset lamslår vårt samhälle

Mer eller mindre upplever jag att det nya Coronaviruset, kallat CoVid-19, lamslår vårt samhälle just nu.

Människor i Sverige uppmanas till minimal social aktivitet, vilket innebär att man undandrar sig alla typer av samlingar. Man undviker restaurangbesök, bio, shopping och annat som innebär att man möter människor. Det innebär i sin tur att alla de företag vi normalt bidrar till ekonomiskt, helt plötsligt blir utan intäkter.

Många företag går just nu på knäna, framför allt inom turism-, restaurang och transportnäringen. Scandic Hotels har varslat eller permitterat fler än 2 000 anställda. Nordic Choice Hotels permitterar i Norge och varslar anställda i Sverige. Norweigan Air Shuttle permitterar massvis med anställda. SAS ber sina anställda gå ner i arbetstid och lön. Ja, jag tror att vi kommer se många fler företag – inte minst små lokala företag – som behöver varsla och säga upp personal. En hel del företag, med sämre likviditet, kommer troligen att gå i konkurs. Det är såklart väldigt oroande.

Samtidigt går det bra för vissa företag i spåren av Coronaviruset. Livsmedelsbranschen, apoteken och nätläkarna är några grupper som tar hem mycket pengar i dessa tider. Underhållning i hemmet, bredband och allt som har med den IT-relaterade infrastrukturen att göra, torde också gå bra just nu. Folk stannar hemma för att undvika folksamlingar, ser på streamad TV och spelar spel på datorerna. Bredbandshastigheterna behöver hålla hög kvalité, prenumerationer på både Netflix och C-more är viktiga likväl som möjligheten att ringa, messa och surfa i mobiltelefonerna. Vinnare är Tele2 och inte minst Telia som numer även äger C-more.

Aktiemarknaden har varit oerhört turbulent senaste veckorna till följd av virusets utbredning, vilket är fullt naturligt. Ingen vet riktigt när eller vart detta ska sluta. Vad kommer Coronavirusets konsekvenser i form av ekonomiska begränsningar att innebära för samhället närmaste två åren?

Petter Stordalen är en mycket erfaren affärsman, som är majoritetsägare i både Nordic Choice Hotels och resegruppen Ving. Till Svenska Dagbladet sa han nyligen:

– Jag har överlevt fem kriser och varje gång har det uppstått enorma möjligheter.

Detta är också ett perspektiv på vad som händer i näringslivet just nu. De som inte har tillräckligt med likviditet för en sådan här kris, men ändå en hållbar och lönsam affär under normala omständigheter, riskerar helt enkelt brutala uppköp för billiga pengar. För den som är kapitalstark innebär det således enorma möjligheter till billiga förvärv, värda mycket mer långsiktigt när vi återgår till det normala. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta innan vi är i det normala igen. Det vet ingen.

Just nu lamslår Coronaviruset vårt samhälle. Flera länder stänger sina gränser, masstestar invånarna och har en relativt aggressiv smittspårning med metoder som liknar undantagstillstånd. Människor tömmer livsmedelsbranschen på mat och beställer produkter från apoteken likt aldrig tidigare i modern historia. Många är rädda.

I det här scenariot finns både förlorare och vinnare. Låt oss hoppas att situationen är snart övergående. Jag vill inte se en massarbetslöshet, som framför allt skulle slå mot de redan utsatta inom hotell- och restaurang där många arbetar deltid, där många är kvinnor och där många är av utländsk härkomst. De har redan tuffa villkor. Varsel och arbetslöshet skulle drabba alla ännu en gång, över lång tid framöver.